2019. június 17. hétfő

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

Díszpolgár lett a Karitász elnöke

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén Székesfehérvár és Alsószentiván díszpolgára lett Spányi Antal püspök, a Karitász elnöke

 

Díszpolgári címet kapott Spányi Antal megyéspüspök az augusztus 20-i ünnepekhez kapcsolódó Falunapon Alsószentivánon. Az elismerést a település polgármestere, Husvéth Imre adta át az országgyűlési és helyi képviselők, valamint a környék polgármesterei jelenlétében. 

Székesfehérvár számára augusztus 20-a kiemelt ünnep: 1938-ban a koronázóvárosban emelték nemzeti ünnepi rangra Szent István napját. A Fehérvári királyok menetével – a történelmi óriásbábokkal, a hagyományőrzőkkel és a Kárpát-medencei meghívott vendégekkel – indultak a Nemzeti Emlékhelyről a tiszteletadás résztvevői a Szent István térre, a Díszközgyűlés helyszínére.

Az ünnepi rendezvényen a székesfehérvári Hermann László Kamarazenekar Esterházy Pál herceg kantátagyűjteményéből az „Ave maris stella – üdvözlégy tengernek csillaga” című himnuszt, majd Giuseppe Verdi Ave Maria-ját adta elő.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszéde elején felidézte, hogy 75 évvel ezelőtt, 1943-ban állították fel a mára a város jelképévé vált Országalmát, azaz Ohmann Béla Fehérvári jog című alkotását. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a fehérvári jog a középkori Magyarország városainak jogalapja volt, hiszen egy település csak akkor vált igazi várossá, ha „fehérvári jogot” kapott, ezzel emelkedve ki az egyszerű települések közül. Székesfehérvár, az első igazi magyar város jogállása alapozta meg tehát a szabad királyi városi rangot, melynek kapcsán a kiválóságot, a kiválóságra törekvést jelölte meg célként.

Dr. Cser-Palkovics András beszédében ismertette a Közgyűlés döntését, melyben a 2022-es esztendőt Székesfehérvár képviselői ünnepi emlékévvé nyilvánították.

A rendezvény a város díjainak átadásával folytatódott.

Székesfehérvár Díszpolgára címmel tüntették ki Spányi Antal megyés püspököt, aki 2003 óta, tizenöt éve főpásztora Székesfehérvárnak. Spányi Antal megértéssel fordul az emberekhez, igyekszik mindenkivel szót érteni, szót váltani. Mint a Katolikus Karitász elnöke, irányítja az Egyház országos szociális és karitatív szolgálatát; továbbá nagy hangsúlyt fektet a keresztény magyar kultúra őrzésére és magyar nyelv ápolására. Küldetésének tekinti, hogy Szent István városában kegyelettel ápolják a magyar államiság kezdeti időszakának emlékeit. A nagy elődök hitét és szellemi erejét viszi tovább, mint Prohászka Ottokár.

Forrás: Székesfehérávri Egyházmegye, Székesfehérvár.hu

Képek: Bácskai Gergely, Molnár Artúr, Simon Erika

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198