2020. február 20. csütörtök

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

Országúti Tábor

Szeretettel adjuk közre az Országúti Ferences Templom karitászmunkatársainak beszámolóját ezévi, 112 résztvevővel indított táborukról


2019. augusztus 1. és 4. között került megrendezésre az Országúti Ferences Plébánia 7. családos tábora Parádfürdő egyik táborában, a Kaland-Vár tábor területén. 26 család vett részt a programon, ebből 15 nagycsaládos. Volt 3 anya, akik egyedül nevelik a gyermeküket, illetve a tábor résztvevője volt egy mozgássérült fiatal lány is.

Mindannyiuk számára nagy lelki élményt és kikapcsolódást nyújtott ez a néhány nap, lehetőséget kaptak arra, hogy még szorosabbra fűzzék a kapcsolatukat a többi családdal, illetve lelkipásztoraikkal; jó, hogy sem anyagi, sem más nehézségek miatt nem kellett kimaradniuk a táborból!


A résztvevők többnyire az Országúti Ferences Templom – elsősorban családoknak szóló – vasárnap 10 órás misét látogatók közül jöttek, így nagy volt a nyüzsgés, minden korosztály megtalálta a játszópartnerét. Mindig akadt valaki, aki a tipegőket felügyelte, az ovis-alsós gyerekek futkározhattak, egymás tábori szobáit felfedezhették, és szabadon szerveződött ping-pongba, röpibe vagy fociba bekapcsolódhattak. A kamaszok már inkább félrevonulva társasjátékoztak, vagy csapatokat alkotva sportoltak, hiszen jól ismerik már egymást a sok közös miséről és programról, de nyugodt szívvel rájuk lehetett bízni a kicsik felügyeletét, ami nemcsak a felelősségteljes vigyázást jelentette, hanem a kicsik szintjén érdekes programokat találtak ki, és játszottak velük, amíg a szülők lelki programon tudtak részt venni. A családokon belüli elköteleződést és a mély szeretetet mutatja, hogy négy pocaklakó is velünk táborozott. Közülük kettő már nagycsaládba születik, kettő pedig most lép be a klubba.


A tábor lelki gondozását Lendvai Zalán ofm plébános atya és Szász Zsombor ofm káplán atya végezték; ők tartották a tábori szentmiséket, zsolozsmákat. A nemzeti Eucharisztikus Kongresszusra való készületként a második napon egész éjszakás szentségimádást tartottunk, melyet a kamaszoknak szóló interaktív bevezetéssel kezdtünk, majd ezt követően a szülőknek, egészen a reggeli zsolozsmáig. Lehetőség volt szentgyónásra, és Porciunkula ünnepén a teljes búcsú elnyerésére is. 


Maga a táborhelyszín csodálatos környezetben volt, a Mátra északi lejtőjén, fantasztikusan friss levegővel, dús erdőkkel, és hol száraz, hol esős idővel. Az eső – hála Istennek – sose szelt ketté semmilyen programot, „cseppet” sem volt probléma, ha csepergett, főleg a gyerekek élvezték, hogy olyankor szabadon rohangálhattak.


A tábor épületeinek műszaki állapotát, színvonalát, felszereltségét, karbantartási mértékét pár perc alatt akceptáltuk, ami után már szemet tudtunk hunyni a részletek fölött, és el tudtuk engedni a magasabb igényeinket erre a pár napra, hogy a felhőtlen együttlét és a közösség nyaralása legyen a lényeges. Családjain példát mutattak a szeretetteljes alkalmazkodásból is.
A konyhán nagyon finoman főztek, mindenki elégedett volt.


A főszervezők Bodroghelyi Csaba és Kati voltak, több család közös fejtörésével fantasztikus programot állítottak össze, aminek köszönhetően nagyon jól éreztük magunkat.


Az akadályversenyt Szelényi Barbara és Zsolt szervezték a tábor területe körül. Zalán atya és a kamaszok voltak az állomások, a csoportok összeállításánál pedig arra törekedtek, hogy minél több ismeretség alakuljon ki a kötetlen, vidám játék közben, ami ugyanakkor össze is kovácsolta a csapattagokat, hisz időre és jól kellett teljesíteni!


Az akadályversenynek voltak olyan feladatai is, amik átíveltek több napon át, ezzel szorosabbra és tartósra fűzve a csapattagok közötti kapcsolatot, hiszen ötletelni, próbálni kellett a zenei produkcióra, és az élő szoborcsoport-képre is, amit egy bibliai jelenetből kellett bemutatni, majd kitalálni a többieknek.


Elmaradhatatlan program volt a tábortűz, városi kisgyerekek számára pezsdítő volt már maga a rőzsegyűjtés, a fűrészelés és a tűzgyújtás is, majd a gitárszó, az oldott hangulatú beszélgetés.
A közelben lévő Ilona-vízeséshez szerveztünk egy majdnem egynapos kirándulást. Kicsiknek rövidebb, bátrabbaknak hosszabb túraútvonalon lehetett menni. Eleinte kényelmes sétaúton, majd gyökereken, sziklákon át kapaszkodva, patakmedren keresztül lépkedve értük el a szurdokot, ahol országunk legmagasabban fekvő vízesése van. A patakpart mindig hatalmas élmény a gyerekeknek.


A szerető és gondoskodó Jóisten megóvott mindenkit a balesetektől, nem voltak feszültségek, veszekedések, mindenkinek jó volt ez a közös együttlét, mindenkit átjárt a Szentlélek összetartó ereje.
Köszönjük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjának a támogatását, mellyel segítették az Országúti Családos Tábor megvalósulását!


Pintérné Csutorka Júlia, Horváthné Madas Enikő, Bodroghelyi Csaba

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198