2020. június 2. kedd

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

 

Letették a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának alapkövét. A székesfehérvári Alba Ipari Zónában épülő 890 négyzetméteres logisztikai központból a nyugati országrészt fogja ellátni a Katolikus Karitász.

Április 8-án a logisztikai központ alapkövét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója mellett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere; Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár; Törő Gábor országgyűlési képviselő és Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tette le székesfehérvári Alba Ipari Zónában.

Spányi Antal székesefehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke elmondta: a segélyszervezet egy EFOP-pályázaton 650 millió forintot nyert, amelyből a székesfehérvári mellett Felsőzsolcán is építenek egy logisztikai központot, továbbá Pécsen a regionális feladatellátását segítő koordinációs, képzési és önkéntes központot alakítanak ki már meglévő épületek felújításával és berendezésével.

A főpásztor hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósításával a Katolikus Karitász több célt tűzött ki maga elé: a humanitárius tevékenység mellett a katasztrófa- és vészhelyzetkezelés ellátási hatékonyságának és színvonalának növelését, valamint a tevékenységükkel elért célcsoport bővülését.

Soltész Miklós államtitkár közölte, hogy a kormány a segélyszervezeteknek mintegy 4,5 milliárd forint támogatást biztosít: a hat nagy karitatív szervezet 650-650, a három kisebb 200–200 millió forintos támogatásból fejleszt; az ország harmincöt településén, negyven helyszínen valósulnak meg beruházások. 2010-ben a karitatív szervezetek támogatása nem volt megfelelő, munkájuk nem volt összehangolva, ami a bodrogi árvíz és a vörösiszap-katasztrófa idején ki is derült. A politikus kifejtette: hosszú évek kellettek, hogy a segélyszervezeteket olyan egységes rendszerbe szervezzék, ami az ország bármelyik részén gyors segítségnyújtást eredményez.

Fülöp Attila államtitkár kiemelte: a Katolikus Karitász és az egyházak szociális feladatvállalása nem újkori jogszabályokon nyugszik, hanem évezredes, évszázados működésük következménye. E beruházás megmutatja, hogy a másokról való gondoskodás lehet nemzetstratégiai ügy, mert nemcsak fizikai építkezések valósulnak meg az országban, hanem a közösség morális építése, a másokért való felelősségvállalás is megmutatkozik a karitatív szervezetek munkájában.

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy Székesfehérvár egyik ipari parkjában a sok közepes magyar vállalkozás mellett jól megfér majd egy szociális tevékenységet folytató civil szervezethez kapcsolódó logisztikai központ. A vezető rámutatott arra az összefüggésre is, hogy a cégek által befizetett helyi adókból tudta a város 21 millió forinttal támogatni a Katolikus Karitászt a földterület megvásárlásában.

A projektet Forgács József szakmai vezető mutatta be: a csaknem háromezer négyzetméteres telken megépülő 890 négyzetméteres csarnokban mintegy 800 négyzetméternyi lesz a raktározási terület. Ekkora területen egyidejűleg képesek lesznek 250 tonna élelmiszert tárolni vagy 250–300 tonna építőanyagot elhelyezni.

Forrás: MTI

Képek: Wágner Csapó József

 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198