2020. július 4. szombat

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

51. Karitász egyperces

Szent asszonyokat ünneplünk

 

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

 

            Az utóbbi napok a szent asszonyok, szerzetes nővérek ünnepléséről szólt a liturgiákban. Október 16-án Szent Hedvig sziléziai hercegnőt ünnepeltük (Lengyelországban Jadviga néven szerették, XIII. szd.), Meránia Gertrud testvére, Árpád-házi Szent Erzsébet nagynénje. Másik testvére, Ágnes a francia király felesége volt. Hétgyermekes családanya, férje mellett kitartó uralkodóasszony, a szegények és az elesettek megmentője, reménye, vigasza. Ő maga soha nem tett szerzetesi fogadalmat, akkor sem, amikor özvegyként beköltözött a kolostorba, melynek ekkor már egyetlen életben maradt gyermeke volt az apátnője. Tudta és elfogadta, hogy az ő helye a hercegi udvarban van. A szemlélődés azonban nagy teret foglalt el az életéből, és alapja lett minden tevékenységének. Napjait az irgalmasság lelki és testi cselekedetei töltötték ki. Bármit tett, soha nem önmagáért tette, mert tekintete állandóan Krisztusra figyelt és a hite felebarátaiban is az Urat elevenítette meg. Két csoport különösen közel állt a szívéhez: a papok és a szegények.

 

Ugyancsak tegnap volt Alacoque Szent Margit XVII. századi francia vizitációs szerzetes nővér emléknapja, aki a Jézus Szíve iránti tisztelet és a nagykilenced legfőbb elterjesztője volt misztikus magánkinyilatkoztatások alapján, melyet magától az Úrtól kapott. „Ez az isteni Szív minden javak kimeríthetetlen mélysége, ebbe kell belemeríteniük a szegényeknek minden szükségüket; ez az öröm kimeríthetetlen mélysége, bele kell merítenünk minden szomorúságunkat; ez az alázatosság kimeríthetetlen mélysége a mi kérkedésünkkel szemben, ez az irgalmasság kimeríthetetlen mélysége a rászoruló szerencsétlenek részére, és ez a szeretet kimeríthetetlen mélysége, ebbe kell belemerítenünk minden ínségünket.”

 

Október 15. pedig a karmelita reformer A Jézusról nevezett (Avilai) Szent Teréz szűz (XVI. szd) ünnepe: Ha Jézus Krisztus mint jó barát és jóságos vezető ott van mellettünk, akkor mindent el tudunk viselni. Ő mindig kész rajtunk segíteni, és bennünket támogatni, senkit el nem hagy. Kívánhatunk-e többet annál, hogy ilyen hűséges barát legyen mellettünk, aki nem hagy bennünket cserben, mint evilági barátaink szokták, ha bajba és nehéz helyzetekbe kerülünk. Boldog az az ember, aki őt őszintén és igazán szereti, és állandóan kitart mellette. A szeretet ugyanis szeretetet szül. Ezért igyekezzünk is, hogy mindig figyelemmel legyünk rá, és ezzel is élesszük magunkban a viszontszeretetet! Mert ha egyszer – az Úr kegyelméből – az ő szeretete mélyen belevésődik szívünkbe, akkor majd minden könnyűvé lesz számunkra.”

 

Egypercesként nem kell több, hiszen ők mindent elmondtak, tanúsítottak életükkel, karitászos lelkületükkel, mind a testi, mind a lelki életben. Szívük, reményük a mennyben, tetteik a földön. Különbözők, de Jézusban és a Szeretetben egyek. Legyünk mi ilyenek, kérjük őket, hogy segítsenek minket!

 

 

 

Hirdetések:

 

·         Karitász Lelkiségi Hittan következő alkalma október 21-én hétfőn 16.30 órakor lesz a Szent Kinga Otthonban, Budapest, V. ker. Egyetem tér 5. I. em. (lift van), kapucsengő: 10.

 

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban október 30-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

 

·         A november 9-i lelkinapra lehet jelentkezni a karitász csoportok vezetőinél.

 

·         Az első karitász műsor a Mária Rádióban itt érhető el:

 

https://drive.google.com/file/d/1p-fCymiYus6M0FXcqEDcuLcIm8ZniQum/view

 

 

 

Csorba Gábor

 

állandó diakónus, karitászigazgató

 

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

 

Szent Erzsébet Karitász Központ

 

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

 

Telefon: +36-1-351-1977

 

Mobil: +36-30-592-1483

 

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

 

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

 

 

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198