2020. július 4. szombat

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

Tökéletes nap - A 48. "egyperces" az Esztergom-Bajóti Karitászrégió 25. évfordulós ünnepsége kapcsán

Nemhogy ketten-hárman, hanem többszázan gyűltünk össze az Úr nevében Mohos Gábor püspök atyával, több mint 10 atyával, diakónusokkal, a régióba tartozó néhány polgármesterrel, világi vezetőkkel és LEGFŐKÉPP KARITÁSZ ÖNKÉNTESEKKEL, MUNKATÁRSAKKAL.

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Nagy öröm van a mennyben és a földön, amikor a szeretetegység és annak gyümölcsei megnyilvánulnak. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Esztergom-Bajóti Karitász Régiójának 25 éves születésnapi programja ilyen ünnep volt.

Istent, aki maga a Szeretet, három módon nevezi az Egyház hagyományosan: Amor, Caritas és Agape. Mindegyik a szeretet egy-egy kifejezése. Amor, a szerelmes szeretet, ahogy Isten szereti az embert és Jézus az Egyházát, a Vőlegény a Mennyasszonyt. Ez az érzelmes szeretet leginkább az Énekek énekében mutatkozik meg, de a Mennyei Atya szózataiban is: „Ez az Én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, Őt hallgassátok” (vö. Mt 17,5 és Mk 9,7).

A Caritas a tevékeny szeretet, Jézusra jellemző, Aki mindig munkálkodik (vö. Jn 5,17), hogy az ember el ne vesszen. Ez a mi küldetésünk és specialitásunk is, az emberek üdvösségének a szolgálata a tevékeny szeretet eszközeivel. Az Agape, pedig a közösség, a kommunió, a lakoma, a szentáldozás és a hozzá tartozó közös étkezés, ünnepség. Tegnap mindezekből, minden megvalósult.

Nemhogy ketten-hárman, hanem többszázan gyűltünk össze az Úr nevében Mohos Gábor püspök atyával, több mint 10 atyával, diakónusokkal, a régióba tartozó néhány polgármesterrel, világi vezetőkkel és LEGFŐKÉPP KARITÁSZ ÖNKÉNTESEKKEL, MUNKATÁRSAKKAL.

Tökéletes volt a nap nem csak a professzionális szervezés és precíz levezetés miatt, de legfőképp azért, mert a SZERETET megtapasztalható, érezhető volt. Isten, Aki minden mindenben, leszállt közénk Szentlelke erejével: a szentmisében a hívek közösségében, az evangéliumban, a szentostyában és velünk marad az ünnepi műsor és agapé végéig. Hálát adtunk, köszöntöttünk ajándékkal, emléklappal, ígéretet megújítottunk, aranymisés áldást is kaptunk.

Köszönöm a régió minden karitászosának, Ferenczy Éva régióvezetőnek, Nyúl Évának és minden munkatársnak. De nem csak a tegnapot, hanem az elmúlt 25 évet is, ami az alapja volt az ünnepségnek. Olyan az ünnep, amilyen a készület és a készület nem csak ez a legutóbbi néhány hét volt, hanem a legutóbbi negyed évszázad. Tökéletes volt a nap, mert teljes volt a szeretet. Az Ég és föld összeért. Érezhető és tapasztalható volt, hogy Isten, Aki a teljesség, velünk volt és azért tudtunk Vele és egymással ilyen szeretetben lenni, mert mi is mindnyájan mindent beletettünk, mindenünket a karitászmunkába tettük (gyarlóságainkkal, emberi természetünkkel ellenére, sőt azzal együtt).

A mindennél pedig nincsen több, ezt adtuk eddig is magunkból Istennek a szeretetszolgálatban és ezt a mindent adjuk bele a továbbiakban is életünk minden pillanatában, otthon, a családjainkban, a munkában, a karitászban! Merítsünk erőt a tegnapi ünnepből! Nem számít az, hogy milyen gyengék, gyarlók, bűnösök vagyunk, csak az számít, hogy mindent oda tudunk-e adni Jézusnak, a szeretetért. Ne tartsunk vissza semmit, amire a Lélek indít, csak bátran, előre! Meglesz, gyerünk!

 

Hirdetések:

·         Október 2-án szerdán indul a Mária Rádióban a kétheti rendszerességgel a karitász műsor a Szent Erzsébet Karitász Központ vezetésével.

·         Karitász Lelkiségi Hittan következő alkalma október 7-én hétfőn (lásd melléklet).

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitászigazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

 

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

 

...

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198