2020. július 4. szombat

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

47. Karitász egyperces

Jézus mindenkinek felkínálja az Ő és a Szent Lelke kegyelmét, de a mi feladatunk, hogy segítsük embertársainkat ahhoz, hogy azt el tudják fogadni. Nem mi adjuk a kegyelmet, nem mi vagyunk a szeretet és a megváltás forrása, de hordozói, az átadói azonban lehetünk és karitászosként vállalt kötelességünk is.

47. Folyamatos újjászületés

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Szent Máté apostol és evangélista ünnepe van ma. Máté meghívásának, életének a példája is megmutatja, hogy az Úr senkiről nem mond le, a pénzéhes vámosról sem. Sőt, éppen a rosszból hozza ki a legjobbat. „Lám, mennyire szükséges volt Ádám vétke, hogy Krisztus legyen váltságának díja! Ó szerencsés vétek, hogy ilyen hatalmas és fölséges Megváltót kívánt és érdemelt!” (Exultet, Húsvéti örömének). Ha Jézus senkiről nem mond le, akkor mi sem tehetünk másként.

Jézus mindenkinek felkínálja az Ő és a Szent Lelke kegyelmét, de a mi feladatunk, hogy segítsük embertársainkat ahhoz, hogy azt el tudják fogadni. Nem mi adjuk a kegyelmet, nem mi vagyunk a szeretet és a megváltás forrása, de hordozói, az átadói azonban lehetünk és karitászosként vállalt kötelességünk is.

Gondoljunk bele! Máté megtérése újrakezdés, valóságos újjáteremtés. Nézzük meg a párhuzamot Michalengelo: Teremtés c. freskója és Caravaggio: Máté meghívása c. festménye között! Ugyanaz a kézmozdulat teremt, kiválaszt, meghív és küld. Ugyanaz a Lélek, Aki a világot létre hívta, teremtette az embert és adja a keresztség, a bűnbocsánat szentségét (az újrakezdés szentségét), adja nekünk az Oltáriszentséget és végül – ahogy Jézust az Atya – minket is feltámaszt az örök életre, az üdvösségre.

A keresztség, a megtérés, valóságos újjászületés, a lélek újrateremtése. Ahogy Jézus az új Ádám, mi is Mátéval újjászülethetünk és ebbe az újjászületésbe bevonhatjuk felebarátainkat is. Karitászosként, a mi folyamatos újrakezdésünkből fakadjon a missziós küldetés, a megtérés és a közös győzelem öröme!

 

Hirdetések:

·         Szeptember 22-én vasárnap a 8.34 perckor kezdődő és a Duna Televízióban sorra kerülő Katolikus Krónika című adásában 8 perces összeállítás lesz egyházmegyénk karitász munkájáról a Soroksári, a Rákosligeti és a Kispesti csoportokban. https://www.mediaklikk.hu/musorujsag/

·         Karitász Lelkiségi Hittan indul szeptember 23-án hétfőn (lásd melléklet).

·         Október 2-án szerdán indul a Mária Rádióban a kétheti rendszerességgel a karitász műsor a Szent Erzsébet Karitász Központ vezetésével.

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitászigazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

 

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

 

...

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198